Jadłospis

  • Drukuj

                                                                                             

           JADŁOSPIS W MIEJSKIEJ BURSIE SZKOLNEJ     

                                           OD 15.01.2024 DO 19.01.2024

 

ŚNIADANIE

(w tym drugie śniadanie do szkoły)

OBIAD

KOLACJA

PONIEDZIAŁEK 15.01.2024

Herbata 250g, bułka kajzerka 50g, bułka grahamka 80g, chleb mieszany 150g 1*, masło 30g 7*, Kasza manna z odrobina cynamonu. Wędlina 70g, serek łaciaty. Warzywa 40g. Dodatki na półmisku. Kinder bueno 1 szt.

Zupa krem z zielonych warzyw 500ml. Pieczeń z schabu 160g, z kaszą 200g i sałatka ogórkową 120g. Kompot 250ml.

Herbata   250g, bułka duża 80g, chleb mieszany 150g 1*, masło 30g 7* Makaron penne z sosem pomidorowym i mięsem mielonym 320g. Warzywa 40g. Dodatki na półmisku. Skyr 1 szt.

WTOREK 16.01.2024

Herbata 250g, bułka kajzerka 50g, bułka grahamka 80g, chleb domowy 150g 1*, masło 30g 7*, Jajecznica z 2 jajek, ser żółty i wędlina na półmisku. Warzywa 40g. Dodatki na półmisku. Pomarańcza 1 szt.

Grochówka 500ml. Potrawka z indyka z ryżem 350g. Kompot 250ml.

Herbata 250g, pieczywo 1*, masło 30g 7 , wędlina 50g, ser żółty50g, jajko w majonezie na półmisku. Warzywa 40g. Dodatki na półmisku. Baton 1 szt.

ŚRODA 17.01.2024.

Herbata 250g, bułka kajzerka 50g, bułka grahamka 80g, chleb domowy 150g 1*, masło 30g 7*, zupa mleczna (mleko 200g 7*, płatki czekolad. 30g, lub płatki musli 50g)7*, Pasztecik 1 szt, serek topiony 1 szt. Wędlina na półmisku. Warzywa 40g. dodatki na półmisku. Jabłko 1 szt.

Ogórkowa 500ml,

Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie śmietankowo- serowym 350g. Kompot 250 ml.

Herbata 250g, pieczywo 1*, masło 30g 7 Zapiekany ryz z jabłkiem i cynamonem 320g. Warzywa 40g. dodatki na półmisku. Jogurt 1 szt.

CZWARTEK 18.01.2024

Herbata 250g, bułka kajzerka 50g, bułka grahamka 80g, chleb domowy 150g 1*, masło 30g Owsianka na mleku z bananem i orzechami, ser żółty 70g, wędlina na półmisku, Warzywa 40g. dodatki na półmisku.

Rosół 500ml. Zawijaniec z piersi kurczaka z serem i suszonymi pomidorami 160g, ziemniaki/ ryż 200g i surówka 120g. Kompot 250ml.

Herbata 250g, bułka poznańska 80g, chleb domowy lub razowy 150g 1*, masło 30g

Makaron z kurczakiem i pesto 320g. Warzywa 40g. dodatki na półmisku.  

PIĄTEK 19.01.2024

Herbata 250, bułki   kajzerki 50g, mieszany 150g 1*, masło 30g 7* Parówki 2 szt, serek topiony plastry 2 szt, wędlina na półmisku. Drożdżówka 1 szt. Warzywa 40g. Dodatki na półmisku.

Pomidorowa 500ml. Nuggetsy z ryby 3 szt. z ziemniakami 200g i surówka z kiszonej kapusty 120g. Kompot 250ml.

Herbata 250g, bułka kajzerka 50g 2szt, chleb domowy lub razowy 150g 1*, masło 30g 7*, ser żółty gouda 70g 7. Jogurt pitny 1 szt.

 

* jadłospis może ulec zmianie

 

 

          

LISTA UE POTENCJALNYCH ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

Tabelę opracowano na podstawie danych Instytutu Żywienia oraz rozporządzenia UE 11/69/2011 z dnia 25.10.2011 r.

1*

Zboża zawierające gluten (tj. ziarno pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu, kamutu lub ich odmian hybrydowych) oraz produkty z nich wytworzone

2*

Skorupiaki oraz produkty z nich wytworzone

3*

Jaja oraz produkty z nich wytworzone

4*

Ryby oraz produkty z nich wytworzone

5*

Orzechy arachidowe oraz produkty z nich wytworzone

6*

Soja oraz produkty z niej wytworzone

7*

Mleko oraz produkty z niego wytworzone (włącznie z laktozą)

8*

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illionoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone

9*

Seler oraz produkty z niego wytworzone

10*

Gorczyca oraz produkty z niej wytworzone

11*

Ziarno sezamu oraz produkty z nich wytworzone

12*

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10 mg/kg lub 10 mg/l i wyrażonych jako SO2