Partnerzy

 

Zabrze - oficjalna strona Urzędu MiastaZabrze - serwis
oficjalna strona Urzędu Miasta

sekapSystem Elektronicznej Komunikacji
Administracji Publicznej

Górnik Zabrze SSA -  oficjalna stronaGórnik Zabrze SSA
oficjalna strona

SKS Gwarek Zabrze - oficjalna stronaSKS Gwarek Zabrze
strona oficjalna

Polski Związek Gimnastyczny - oficjalna stronaPolski Związek Gimnastyczy
strona oficjalna


Rada Dzielnicy Osiedle Tadeusza Kotarbińskiego

BIP

Biuletyn Informacji Publicznej MBSBiuletyn Informacji Publicznej MBS

Jadłospis

                                                                                             

           JADŁOSPIS W MIEJSKIEJ BURSIE SZKOLNEJ     

                                           OD 21.10.2019 DO 25.10.2019

 

ŚNIADANIE

(w tym drugie śniadanie do szkoły)

OBIAD

KOLACJA

PONIEDZIAŁEK  21.10.2019r.

Herbata 250g, bułka  kajzerka 50g, bułka grahamka 80g, chleb baltonowski 150g 1*, masło 30g 7*, szynka śląska 70g, ser żółty 60g , pomidory 30g, sałata zielona 5g, Deser Monte 1szt. ,dżem niskosł.

Zupa koperkowa z makaronem zacierkowym 500g, Kotlet mielony 120g, ziemniaki lub ryż (biały lub brązowy) 200g buraczki czerwone 120g, kompot mieszany 250g

Herbata  250g, bułka poznańska 80g, chleb domowy lub razowy 150g 1*  masło 30g 7*, Rizotto z warzywami, 200g, kurczak złocisty 70g, pomidory 30g, sałata zielona 5g, dżem niskosł

WTOREK 22.10.2019r.

Herbata 250, bułka  kajzerka 50g, bułka grahamka 80g, chleb baltonowski 150g 1*, masło 30g 7*,zupa mleczna (mleko 200g 7*, płatki miodowe 30g, lub musli 50g),  indyk królewski 80g,  twaróg półtłusty na półmisku 7*,            banan 1szt, pomidory 30g, sałata zielona 5g, dżem niskosł.

Rosół z makaronem  500g 1*, gulasz  z mięsa  indyczego z warzywami,  ryż biały lub brązowy 200g, kompot mieszany 250g

Herbata 250g, pieczywo masło i wędlina na półmisku,  makaron z białym serem 320g, jogurt owocowy lub jogurt naturalny 1szt,

ŚRODA 23.10.2019r.

Herbata 250, bułka  kajzerka 50g, bułka grahamka 80g, chleb domowy 150g 1*, masło 30g 7*, Serek Kiri 16g (1szt), schab podpiekany 70g, pomidory 30g, sałata zielona 5g,  dżem niskosł., jogurt owocowy lub jogurt naturalny 1szt

Krupnik 500g, Kotlet pożarski  120g, ziemniaki lub ryż 200g, sałata  zielona z rzodkiewką i szczypiorkiem  z sosem jogurtowym 120g,kompot mieszany 250g

Herbata  250g, bułka poznańska 80g, chleb baltonowski lub razowy 150g, masło 30g, ser gouda 80g, makrela w pomidorach z zieloną cebulką 60g, wędlina  na półmisku, pomidory 40g, przekąska warzywna 30g,

CZWARTEK 24.10.2019r.

Herbata 250g, bułka  kajzerka 50g, bułka grahamka 80g, chleb domowy 150g 1*, masło 30g 7*,

zupa mleczna (mleko 200g 7*, płatki czekoladowe 30g, lub płatki musli), szynka bankietowa 80g*  jajko gotowane 1szt, sałata zielona 5g, pomidory 30g, dżem niskosł., gruszka 1szt

Zupa pomidorowa z ryżem 500,

Pieczeń ze schabu duszona

 (80+100g sos) kluski śląskie 5szt sałatka z czerwone kapusty 120g, kompot mieszany 250g.

Herbata  250g, bułka poznańska 80g, chleb domowy lub razowy 150g 1*       masło 30g 7*,frankfuterki wędzone 150g (3szt), ser Capressi na półmisku, ketchup,  musztarda, sałata zielona, przekąska warzywna

PIĄTEK 25.10.201r.

Herbata  250, kakao 200g, bułki  kajzerki 50g, chleb domowy 150g 1*, masło 30g 7*, pasztet drobiowy 90g, serek wielosmakowy 2szt (35g), pomidory 30g, sałata zielona 5g,  dżem niskosł., jabłko 1szt

Barszcz czerwony 500g, makaron ze szpinakiem i serem feta 300g, batonik snikers 1szt, kompot mieszany 250g,

Herbata 250g, bułka kajzerka 50g 2szt, chleb domowy lub razowy 150g 1*, masło 30g 7*, ser żółty 80g 7, dżem niskosłodzony, ketchup, soczek owocowy 1szt,

 

* jadłospis może ulec zmiani

                    

LISTA UE POTENCJALNYCH ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

Tabelę opracowano na podstawie danych Instytutu Żywienia oraz rozporządzenia UE 11/69/2011 z dnia 25.10.2011 r.

1*

Zboża zawierające gluten (tj. ziarno pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu, kamutu lub ich odmian hybrydowych) oraz produkty z nich wytworzone

2*

Skorupiaki oraz produkty z nich wytworzone

3*

Jaja oraz produkty z nich wytworzone

4*

Ryby oraz produkty z nich wytworzone

5*

Orzechy arachidowe oraz produkty z nich wytworzone

6*

Soja oraz produkty z niej wytworzone

7*

Mleko oraz produkty z niego wytworzone (włącznie z laktozą)

8*

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illionoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone

9*

Seler oraz produkty z niego wytworzone

10*

Gorczyca oraz produkty z niej wytworzone

11*

Ziarno sezamu oraz produkty z nich wytworzone

12*

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10 mg/kg lub 10 mg/l i wyrażonych jako SO2