Partnerzy

 

Zabrze - oficjalna strona Urzędu MiastaZabrze - serwis
oficjalna strona Urzędu Miasta

sekapSystem Elektronicznej Komunikacji
Administracji Publicznej

Górnik Zabrze SSA -  oficjalna stronaGórnik Zabrze SSA
oficjalna strona

SKS Gwarek Zabrze - oficjalna stronaSKS Gwarek Zabrze
strona oficjalna

Polski Związek Gimnastyczny - oficjalna stronaPolski Związek Gimnastyczy
strona oficjalna


Rada Dzielnicy Osiedle Tadeusza Kotarbińskiego

BIP

Biuletyn Informacji Publicznej MBSBiuletyn Informacji Publicznej MBS

Jadłospis

                                                                                             

           JADŁOSPIS W MIEJSKIEJ BURSIE SZKOLNEJ     

                                           OD 17.02.2020 DO 21.02.2020 

 

ŚNIADANIE

(w tym drugie śniadanie do szkoły)

OBIAD

KOLACJA

PONIEDZIAŁEK  17.02.2020r.

Herbata 250g, bułka  kajzerka 50g, bułka grahamka 80g, chleb baltonowski 150g 1*, masło 30g 7*, szynka krucha 60g, serek wielosmakowy 35g (2szt) zupa mleczna (mleko 200g 7*, płatki 30g), dżem niskosł. pomidory i sałata zielona  na półmisku

Zupa pieczarkowa z makaronem 500g, Bitki duszone 100g,  ziemniaki lub kasza jęczmienna 200g, surówka wielowarzywna 100g, kompot z owoców mieszanych 250g,

Herbata  250g,  kajzerka 50g, bułka grahamka 80g,  chleb domowy lub razowy 150g 1*, masło 30g 7*, pasta jajeczna 60g3*, polędwica drobiowa  70g, pomidory i sałata zielona  na półmisku,  dżem niskosł, przekąska warzywna.( ogórek zielony )

WTOREK 18.02.2019r.

Herbata 250g, bułka  kajzerka 50g, bułka grahamka 80g, chleb domowy 150g 1*, masło 30g 7*,  zupa mleczna (mleko 200g 7*, płatki 30g), schabik podpiekany   60g, ser półtłusty na półmisku, pomidory i sałata zielona  na półmisku,  dżem niskosł.,. jabłko 1szt

Zupa ogórkowa z ziemniakami 500g,

sos mięsny z makaronem spagetti 150+200g, kompot z owoców mieszanych 250g,

Herbata  250g,  kajzerka 50g, bułka grahamka 80g,  chleb domowy lub razowy 150g 1*, masło 30g 7*, kiełbasa pieczon 1/2szt (150g) , ser gouda na półmisku, ketchup, musztarda,   dżem niskosł., przekąska warzywna (marchewkowe słupki)

ŚRODA 19.02.2019r.

Herbata  250, bułka  kajzerka 50g, bułka grahamka 80g,chleb domowy 150g 1*, masło 30g 7*, szynka bukowa 60g, zupa mleczna (mleko 200g 7*, płatki miodowe 30g, lub musli 50g),   serek kanapkowy 30g (1szt) 7*, ), pomidory 30g, sałata zielona 5g  dżem niskosł.,banan 1szt,

Zupa porowa z grzankami500g, Kotlet drobiowy 120g, ziemniaki lub ryż (biały lub brązowy) 200g, surówka z sałaty lodowej i rzodkiewki  120g, kompot z owoców mieszanych 250g

Herbata  250g,  kajzerka 50g, bułka grahamka 80g,  chleb domowy lub razowy 150g 1*, masło 30g 7*, sałatka ryżowa z tuńczykiem  zieloną cebulka i paryką konserwową 120g,ser salami 60g  dżem niskosł., przekąska warzywna( ćwiartki jabłka)

CZWARTEK 20.02.2019r.

Herbata  250, bułka  kajzerka 50g, bułka grahamka 80g,chleb domowy 150g 1*, masło 30g 7*, 7*, zupa mleczna (mleko 200g 7*, płatki Corn Flakes 30g, lub musli 50g), filet pieczony z indyka 60g, jajko gotowane 1szt3*, mandarynki 2szt, pomidory 30g, sałata zielona

Krupnik 500g, gulasz z wołowiny (80g+100g sos), *, ziemniaki lub kasza jęczmienna 200g, marchewka na ostro 120g, kompot z owoców mieszanych 250g, 

Pączek z marmoladą 1szt

Herbata  250g, pieczywo, masło i wędlina na półmisku, makaron z białym serem 320g, jogurt owocowy lub jogurt naturalny 1szt, ., przekąska warzywna (marchewkowe słupki)

PIĄTEK 21.02.2019r.

Herbata  250, kakao 200g 7*, bułki  kajzerki 50g, chleb baltonowski 150g 1*, rogalik maślany 1szt, masło 30g 7*, serek Danio lub serek wiejski 1szt, wędlina na półmisku sałata zielona 5g, dżem niskosłodzony, pomarańcza 1szt

Zupa pomidorowa z makaronem 500g, kotlet mielony z morszczuka 120g , ziemniaki 200g, surówka z kapusty białej z koperkiem 120g, kompot z owoców mieszanych 250g

Herbata 250g, bułka kajzerka 50g 2szt, chleb baltonowski lub razowy 150g 1*, masło 30g 7*, ser gouda 80g 7*, dżem niskosłodzony, ketchup, soczek owocowy 1szt.

                    

LISTA UE POTENCJALNYCH ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

Tabelę opracowano na podstawie danych Instytutu Żywienia oraz rozporządzenia UE 11/69/2011 z dnia 25.10.2011 r.

1*

Zboża zawierające gluten (tj. ziarno pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu, kamutu lub ich odmian hybrydowych) oraz produkty z nich wytworzone

2*

Skorupiaki oraz produkty z nich wytworzone

3*

Jaja oraz produkty z nich wytworzone

4*

Ryby oraz produkty z nich wytworzone

5*

Orzechy arachidowe oraz produkty z nich wytworzone

6*

Soja oraz produkty z niej wytworzone

7*

Mleko oraz produkty z niego wytworzone (włącznie z laktozą)

8*

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illionoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone

9*

Seler oraz produkty z niego wytworzone

10*

Gorczyca oraz produkty z niej wytworzone

11*

Ziarno sezamu oraz produkty z nich wytworzone

12*

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10 mg/kg lub 10 mg/l i wyrażonych jako SO2